Rendelését néhány munkanapon belül kiszállítjuk    Utánvét (csak készpénz) 1.890 Ft - Előre utalás 1.590 Ft
► Rendelését INGYENESEN átveheti budapesti BOLTUNKBAN! (1096 Bp. Haller u. 15.)


COTTAGECORE ÉLETSTÍLUS ÉS TREND

2022. Május 26. 16:11

Avagy vidd be a természetet az otthonodba, maradj kreatívan rendetlen, autentikusan időtlen!

Ebben a blogban elmagyarázzuk, hogy mi is ez az új kultúra, és hogyan lehet a lakberendezésben is megragadni ennek a kreatívan rendetlen, vidéki bájnak a megjelenését.


Dőlj hátra, lazíts, és készülj fel arra, hogy minél közelebb kerülj a természethez és az élet lassabbik oldalához… a boldogsághoz. Hiszen ez a trend arra ösztönöz, hogy élvezzük a saját otthonunk kényelmét, ami nem meglepő, hiszen a világ nagy része az elmúlt években arra kényszerült, hogy az ideje nagyobb részét bent töltse az otthonában.

 



Mit is jelent a Cottagecore?

A Cottagecore egy olyan esztétikai irányzat, életmódválasztás, melynek lényege a természettel való egészséges kapcsolat helyreállítása, a valódi társas kapcsolatok megélése, amely a digitális világunktól való elszakadás és a múlt egyszerűbb napjaiba való visszatérés vágyából fakad, mindez azonban a közösségi médián söpört végig, és 2021-re az év egyik legnagyobb lakberendezési trendje lett, ami jelenleg is folytatódik.

Az elmúlt időszak zűrzavaros évei után, amelyet mindenki átélt, egyre többen próbálunk menekülni a modern kor stresszei elől, és megnyugodni az egyszerűbb dolgokban, legyen szó a természetről vagy a hagyományos készségekről, mint a DIY, a kézművesség, a sütés, kertészkedés, ültetés. Itt az ideje picit elfelejteni a digitális minimált, helyette válasszuk a Cottagecore dekort, mely az inspiráló vidéki (paraszti) múlt analóg életstílusának ölelése.

Mint sok mozgalom, a Cottagecore stílusa és esztétikája is a közösségi médián keresztül tett szert népszerűségre, azaz egy közösségi média hashtag és internet-alapú életmód-trend lett, ami azonban a valóságban nagyon messze van a technológiától, és nem csak az ezredforduló szülötteinek szól, hanem mindenkinek, aki a városi életet egy rusztikus életmódra szeretné felcserélni, és azoknak is, akik a lazább és természetesebb életmódot keresik a városban is. Úgy, mintha visszamennénk az időben egy egyszerűbb, hagyományos vidéki élethez, a Cottagecore mindenki számára lehetővé teszi, hogy átadja magát ennek az érzésnek.
Az egyszerűbb idők idealizált - vissza a természetbe - koncepciójára épülő, romantizált esztétikája, a természetes anyagokra, az egészséges időtöltésekre, az egyedi manufaktúrájú termékekre, a növények szeretetére és a bukolikus háztartás elemeire összpontosít. 

Érezhetjük, hogy a lassabb életmódhoz való visszatérés vágyából született ez a mozgalom, amely a vidéki élet romantikájában gyönyörködik: csak gondolj a puha, napfénytől megfakult textilekre és a frissen sült kenyér illatára, és máris félúton vagy. 😊 

A vidéki dekoráció mindig is népszerű volt, de a Cottagecore arra ösztönöz, hogy tényleg felkaroljuk ezeket a jellemzőket és a kreatív rendetlenséget, hogy valóban egy autentikus, otthonos hangulatot teremtsünk.

Képzelj el egy hagyományos vidéki házikót nádtetővel, ropogó kandallóval és vidéki konyhával, majd hintsd be szőnyegekkel, bájos textilekkel, rusztikus díszekkel, kerámiákkal, könyvekkel – mindennel, ami otthonos!

Ilyen egyszerűen hozz létre egy Cottagecore otthont! A cél egy meleg és barátságos otthon megteremtése, amely igazi beszélgetésekre és kreativitásra inspirál.

A Cottagecore a természetes tökéletlenségekről szól, így a jó hír az, hogy nincs szükség minden egyes darabnál vadonatúj bútorokra. Részesítsd előnyben azokat a karakteres darabokat, amelyeken lehet egy kis kopás, és van mesélni valójuk. Ötvözd a régit az újjal. Keress fel régiségvásárokat, bolhapiacokat (facebook marketplace), vagy a nagymama padlását, minden továbbit pedig keress vintage üzletekben, például a Kopott Macskában.

  

A Cottagecore-nak nincsenek szigorú szabályai, de a tervezésnél van néhány elem, ami segíthet a megjelenés elérésében.

Az otthoni dekoráció terén a Cottagecore vintage bútorokat, pasztellszíneket és rusztikus felületeket kedveli. A Francia Country és az Angol Country elemei gyakran megjelennek, innen ered a „cottage – azaz házikó” stílus.

Nézd úgy, mint a „nagymama sikkes” vagy a 90-es évek „shabby chic”-jének frissített változatát.

A Cottagecore esztétika kulcsfontosságú célja, hogy szó szerint és átvitt értelemben behozza a külvilágot. Természetes, lágy esztétikát szeretne létrehozni, amely megnyugtat és inspirál. Ennek első és legegyszerűbb módja, ha virágokat viszel az otthonodba.

Egy vintage váza tökéletes lehet a virágok beillesztésének, legyen szó akár egy szárított vadvirág csokorról vagy fűszercsokorról, vagy ha inkább mindezt mintákkal szeretnéd megvalósítani, válassz virágos mintájú textileket, párnákat, fali képeket, tapétát, kerámiát. Lényeg, hogy vidd be a friss levegő érzését az otthonodba!

 

A végső Cottagecore életstílus eléréséhez pedig a kreatív rendetlenség lesz a legjobb barátod. Teljesen el lehet utasítani az eldobható /egyszer használatos/ műanyag kultúrát, mert ebben az irányzatban mindennek megvan a maga helye. Keress időtlen darabokat, amik soha nem mennek ki a divatból, legyen szó egy vintage porcelánokkal teli tálalóról, vagy egy szobanövényekkel benőtt hálószobáról, a rendetlenség az új minimalizmus.

Mint tudjuk, egy kis kényelmes rendetlenség kulcsfontosságú az otthonos megjelenésben! 😊

Íme egy rövid útmutató, ami segíthet, amikor ezekre a kiegészítőkre és egyedi leletekre vadászol.

A Cottagecore 4 stíluseleme:

  • Kényelmes bútorok, megélt megjelenéssel…
  • Nosztalgikus elemek és virágminták textilekben, kiegészítőkben és műalkotásokban...
  • Meleg semleges színek keveréke, kifejezetten pasztellszínekkel...
  • Vintage lakberendezési tárgyak, például szőnyegek, porcelán, kerámia és rusztikus elemek...


Miért fontos az egyedi megjelenés a Cottagecore számára?

A nem tömeggyártott, kisebb szériákban, vagy manufaktúrákban készített tárgyak fémjelzik a megjelenését.

A négy stíluselemen kívül, a Cottagecore meleg, természetes anyagokat, például fát és követ használ, hogy meghitt hangulatot teremtsen. Választhatsz olyan nyersanyagokat, mint a fonott és rattan, és soha ne felejts el egy növényt vagy frissen vágott virágot bevinni az otthonodba.

Kerüld a modern anyagokat, és keresd azokat, amelyek úgy tűnnek, mintha évszázadokkal ezelőtt készültek volna, mint a kopott fa, vagy az antikolt fém és lemez tárgyak.

    

A Cottagecore-ban nincs tökéletesség. „A több több” – ez a mottó itt. Ahelyett, hogy mindent a szekrényekbe rejtenél, helyette próbálj rendezett rendetlenséget teremteni polcaidon. Oda nem illő tányérokról, furcsa vázákról és mindazokról a megkérdőjelezhető bögrékről beszélünk, amelyeket az évek során gyűjtöttél.

A zsúfolt megjelenés itt megengedett. Keress régimódi edényeket, amelyekbe belehelyezheted fakanalaid, és szerelj kampókat a szekrények alá, hogy felakaszthasd a bögréket.

 

Hozz létre hangulatos, barátságos pihentető zugokat.

Kezdd egy fotellel vagy kanapéval, majd rétegezz rá mintás párnákat és patchwork takarót, és máris egy hangulatos sarkot kapsz, ahonnan soha nem akarsz majd előbújni. Egy újrahasznosított könyvespolccal, amely tele van remek klasszikusokkal, sosem lehet mellé lőni!

Egészítsd ki a gyönyörű, kényelmes bútorokat, finom porcelánnal, kerámiákkal, kőedényvázákkal és egy érdekes vintage lámpa vagy csillár hozzáadásával.

         

 

Máris úgy hangzik, mint egy meleg és barátságos szoba, ahol szeretnél letelepedni, és ott maradni kényelmesen elhelyezkedve, egy könyvet olvasva.

A Cottagecore a legújabb iterációja a bájos vidéki élet iránti ősrégi nosztalgiának, amelyre az emberek rutinszerűen vágynak, amikor az emberi találmány vagy a társadalmi változás felgyorsítja a modern élet ütemét. A 19. és 20. századi Arts and Crafts mozgalom, az ipari forradalomra és a viktoriánus korszak gazdagságára adott reakció volt. Az 1960-as évek ellenkultúrális mozgalma és a természethez való visszatérés, a barkácsolás szellemisége, amely az 1970-es évekig terjedt, részben a kapitalizmus elutasítása volt.

De ellentétben a múltbeli történelmi esztétikai mozgalmakkal, amelyek az iparosodás és a technológia hátterében alakultak ki, a Cottagecore először a közösségi médián keresztül biztosította az ebbe való menekülést.

És végül néhány Cottagecore dekorációs tipp:

  • szerezz be rusztikus bútorokat és kiegészítőket,
  • használj természetes anyagokat, mint a fa és a kő, valamint textíliákat, mint a len és a pamut,
  • fedezd fel újra a nagyi sikket, az olyan tárgyakkal, mint a vintage teáscsészék, csipkés textilek,
  • a pasztellszínek a Cottagecore szerelmeseinek kedvencei, mert a melegség érzését árasztják, a minimalista színkombinációkkal szemben,
  • illetőleg a földes, meleg, semleges tónusok használata a textilektől, a falszínekig mindenben,
  • vigyél be természetes elemeket, például friss vagy szárított virágokat, növényeket vagy a természet ihlette dekorációt, vidd be a friss levegőt az otthonodba….
  • ha van kandallód, használd rendszeresen, ha nincs, alakíts ki hívogató fókuszpontot, például egy lebegő polcot tele gyertyákkal, lanternákkal télen, és szárított virágokkal nyáron,
  • adj hozzá hangulatos, otthonos vonásokat, például vintage takarókat, rongyszőnyeget, horgolt terítőket,
  • rejtsd el a technológiát, hogy időtlen érzést keltsen és mutasd meg a családi örökségeket...

Ez a trend azonban nem csak az életmódra korlátozódik – a Cottagecore egy vizuális mozgalom, amely a divatban és a belsőépítészetben is egyaránt közkedvelt.

Reméljük találtál valamit, amit szeretsz benne, még akkor is, ha a Cottagecore nem a te stílusod! 


Kopott Macska Csapat